Organizacje, które mają w swoim programie wspieranie demokracji bezpośredniej

27 wpisów / 0 nowych
Organizacje, które mają w swoim programie wspieranie demokracji bezpośredniej

Proponuję wpisywać tutaj wszelkie organizacje (partie, ngo's...) oraz osoby, które opowiadają się za tym, aby w Polsce korzystano z narzędzi demokracji bezpośredniej.

Moglibyśmy publikwać taką listę.

Na początek propnuję "młodych socjalistów":

Deklaracja Ideowa Młodych Socjalistów
ze zmianami przyjętymi podczas IV Kongresu Młodych Socjalistów (Łódź, 10-11.05.2008)
(...)
11. Opowiadamy się za jednoizbowym parlamentem. Uważamy, że dla spójności systemu konstytucyjnego należy zdecydowanie ograniczyć kompetencje prezydenta. Jesteśmy przekonani, że Polska powinna w większym stopniu niż obecnie wykorzystywać mechanizmy demokracji bezpośredniej.

Publikujemy w Linkowni. Kategoria "Sojusznicy"

Ale jacy z nich "sojusznicy" jak nie mamy z nimi żadnego kontaktu, o "sojuszu" już nie wspominając?

Potencjalni. Masz czas żeby się z nimi skontaktować?

na razię wolę nie, i tak nie potrafię się "nieangażować" w SWD. Miałem się na 2miesiące wyłączyć, ale jakoś mi nie wychodzi.

Powinniśmy gromadzić takie kontakty - przydadzą się jak będziemy mieli więcej mocy przerobowych.
Nie mogę wymyślić określenia lepszego niż "Sojusznicy", które by określało takie organizacje. Jakieś pomysły?

Co myślicie o tym?

(...)
W pakiecie „Rzeczpospolita obywatelska“ jest też mowa m.in. o zwiększeniu możliwości przeprowadzenia ogólnopolskiego referendum jako formie głosowania najbliższej demokracji bezpośredniej, odpartyjnieniu administracji samorządowej, ustawowej likwidacji gabinetów politycznych i ułatwieniach dla samorządów, m.in. wprowadzeniu zakazu nakładania na nie nowych obciążeń finansowych. Projekt zakłada też konieczność wprowadzenia wyłącznie jawnych głosowań w samorządach oraz wzmocnienie roli organizacji pozarządowych. – Zastanawiamy się nad tym sformułowaniem, chodzi nam o to, by instytucje tworzące nowe przepisy miały obowiązek konsultowania ich z organizacjami pozarządowymi i społecznymi, np. gospodarczymi czy prawniczymi – tłumaczy Kowal.
(...)

Ciekawe czy listy Zdzisława miały wpływ. Może to dobra droga. Może powinniśmy rozsyłać nasze postulaty do partii rządzących. PO się boi, że traci głosy. Muszą się wykazywać.

Witam

Przeglądając program Stowarzyszenia Ruch Poparcia Palikota http://www.ruch.poparcia.org/ , stwierdziłem że w wielu punktach odwoluje sie on do demokracji oddolnej, odpolitycznienia życia publicznego, zwiekszenia wpływu obywateli na podejmowane decyzje. Jest to ruch oddolny (5000 - to dużo biorac pod uwagę że nie rozpadła się zadna partia więc nie zaszły transfery miedzypartyjne a znaczna wiekszosc pierwszy raz w życiu wpisują sie do stowazyszenia).

W swoim prohramie proponuja JOW lecz brakuje odwołania do DB.

Czy nie można by przedstawić im nasz program i zainteresować naszymi postulatami?

Waldemar

Waldemar. Jeśli o mnie chodzi, to jak najbardziej! Powinniśmy "zainteresowywać" naszymi postulatami jak największą liczbę osób.

Masz ochotę z nimi pokorespondować?

Portret użytkownika MSzach

Po tych dwóch wyżej wpisach widać na co można sobie pozwolić odrzucając normy które są i były prawem sumienia człowieka.

Z jednej strony stale tu czytałem jak w DB są bezpieczne mniejszości i jak nie muszą sie niczego obawiać, a z drugiej szukacie współpracy by wspólnie bić tę jedną, wybraną . Byle tylko było "demokratycznie".

Żałosne...

Przeciwko jakiej mniejszości skierowane są powyższe wypowiedzi?

Portret użytkownika MSzach

"Ruch Palikota" zajmuje się przede wszystkim jedną...

Portret użytkownika Waldemar

Przed 4 godzinami wróciłem ze spotkania z Januszem Palikotem które odbyło się w Bielsku Białej. Sala była pełna. Z powodu dużej ilości chętnych do zadawania pytań nie udało mi się zapytać J.Palikota o stosunek Ruchu Poparcia do DB. Z sali jednak wielokrotnie padały pytania o referenda - dlaczego rząd nie rozpisuje referendum na ważne tematy. J.Palikot odpowiedział tylko krótko:

Jeżeli zrealizuje on swoje obietnice będzie to pierwsze ugrupowanie które odwołuje się do DB.

W strukturach RP istnieją już demokratyczne wybory oraz powstaje internetowy system głosowania nad kolejnością na listach wyborczych w przszłych wyborach parlamentarnych.

"Zapewniam Pana że referenda to jeden z priorytetów naszego ruchu. Na wzór demokracji szwajcarskiej. Obecnie trwają prace nad programem w tym zakresie i niebawem przedstawię tę sprawę dokładniej" - jak dla mnie brzmi dobrze. Mam nadzieję, że jakiś krok w tę stronę nastąpi. (Przy okazji dodam, że jeśli będzie się stosować DB w PL, to obojętne mi kto będzie zbierać laury. Ważne, że zacznie się korzystać z tych narzędzi. Już tak to jest, że sukces ma wielu ojców)

Myślę, że mógłbyś z nimi skontaktować. Masz/chcesz oficjalne konto demokracjabezposrednia.pl?

Pozdrawiam, jordan

Portret użytkownika Waldemar

Nie bardzo rozumiem co znaczy "oficjalne konto demokracjabezposrednia.pl?" ale z RPP chcę się skontaktować i dowiedzieć się nieco więcej o DB wg ich pomysłu.

Mam na myśli mail, gdybyś chciał napisać np.

Rzecznik SWD, mógłbyś wysłać maila z oficjalną końcówką: waldemar.x@demokracjabezposrednia.pl

Niestety tytuły robią wrażenie na ludziach w PL. A my wszyscy jesteśmy "rzecznikami" SWD, więc śmiało możesz być "rzecznikiem" (chyba, że chcesz jakiś inny tytuł? ;))

Emisariusz i ambasador też brzmi fajnie :)
Waldemar odezwij się do mnie jeśli będziesz chciał mieć "firmowy" email.

.

Portret użytkownika Waldemar

"Śmieszy to wasze "szukanie"..."

Czy to taki rodzaj twojej konstruktywnej krytyki? Czy po tym twoim stwierdzeniu należy SWD rozwiązać?

Obecnie w Polsce Kościół Katolicki jest traktowany jako jedyna organizacja dbająca o moralność i to właśnie do KK idą miliardy złotych. Mimo tych zabiegów i największej ilości ludzi odwołujących się do dekalogu Polska jest na końcu statystyk w Europie jeśli chodzi o zaufanie społeczne, wolontariat, przestrzeganie praw człowieka.

Odniosę się jeszcze do twojej opinii napisanej kilka dni temu że "sąd powinien podejmować najpierw decyzje wg. swojego sumienia a później wg. prawa"

Taka sytuacja była by zagładą dla wolnej demokratycznej Europy. Jakiś czas temu niemiecka sędzia prowadzący sprawę muzułmanina oskarżonego o znęcanie się nad rodziną odczytał fragment koranu mówiący że mąż może bić żonę i stwierdził że w tej kulturze to "normalne". Tym czynem pozbawił nadziei na godne życie tysięcy bitych kobiet. Czy więc sędzie ma postępować wg. swojego sumienia czyli wg wyznawanej przez siebie ideologii a nie wg prawa powstającego przez kilka tysięcy lat (Prawa Człowieka, prawo Rzymskie). Czy chcesz aby lekarz Świadek Jehowy odmówił tobie lub członkom twojej rodziny transfuzji krwi gdyż to jest niezgodne z jego sumieniem a lekarz muzułmański nie przepisze ci lekarstwa wyprodukowanego w oparciu o alkohol gdyż wg jego sumienia i allaha alkohol jest zabroniony?

.

Co oznaczają te zakropokowane tematy?
Od pewnego czasu automat powiadamia mnie, że nadszedł nowy wpis na forum o treści "."
czy mam odpowiedzieć przecinkiem? nie bardzo rozumiem.
pozdrawiam, jordan

MSzach usuwa swoje wypowiedzi wstawiając zamiast nich kropkę.
To precedens - nie wiem co powinniśmy z tym zrobić. Dopóki dyskusja nie traci przez to sens (brak wypowiedzi) możemy się na to zgodzić. Ale jeśli usunięci wypowiedzi spowoduje, że wątek straci sens - to mamy problem.

Portret użytkownika Waldemar

"Mi to wyglada na to, że rozumiecie DB jak rywalizacje pomiedzy mniejszościami... a powinno być instrumentem szukania mediany, a nie wygraną jednej skrajnosci nad drugą."

Nie rozumiem o czym piszesz. Gdzie są przypadki uchwalenia skrajnych uchwał?. Dążymy właśnie do systemu pozwalającego na uzyskanie mediany.

Portret użytkownika MSzach

Z palikotem!? Ooo! to życzę szcześcia, zdrowia...

radsz
Portret użytkownika radsz

@MSzach,

Nie wiem czemu chce Ci sie bawic w nic nie wnoszace edycje swoich wypowiedzi. Moze to jakis przypadek i gdzies automatycznie strona Ci sie wlacza ktora wysyla puste edycje?

Chcialem jednak zauwazyc ze kazda twoja edycja powoduje ze na moja skrzynke emailowa (tak samo jak Jordana i Roberta) przychodzi email smiec w ktorym nic nie ma. Mam nadzieje, ze wezmiesz ta kwestie pod uwage i unikniesz spamowania, pustymi edycjami swoich wypowiedzi, ludzi ktorzy chca byc na biezaco tym co sie dzieje w stowarzyszeniu.

pozdrowienia,
Radek