Kontakty WIĘCEJ DEMOKRACJI z innymi organizacjami

2 wpisy / 0 nowych
Portret użytkownika Zdzisław Gromada
Kontakty WIĘCEJ DEMOKRACJI z innymi organizacjami

List zapytanie/propozycja do prof. Jerzego Przystawy wysłany 14.01. 2010 godz. 11.00

Panie Jerzy

Jest między nami pełna zgoda, że praktykowanie w naszej ojczyźnie ćwierć demokracji nie prowadzi do niczego dobrego. Niestety opór przeciwko powiększeniu zakresu demokracji "elit" jest tak duży, że nie wystarczy mieć milion podpisów by coś zmienić. Trzeba więcej. Wszyscy niezadowoleni z obecnego systemu politycznego którzy uznają, że jedyną drogą naprawy jest poszerzenie demokracji powinni się zjednoczyć.

Po trzech kwartałach zabiegów udało nam się zarejestrować pełnoprawne stowarzyszenie. Próbowaliśmy nadać nazwę "Demokracja Bezpośrednia" a następnie "Bezpośrednia Demokracja PL" ale KRS odrzucił te nazwy. W końcu udało się, zgodził się na nazwę WIĘCEJ DEMOKRACJI. Może to dobrze. Ta nazwa może jest bardziej zrozumiała i mniej kontrowersyjna. Pod nią będzie łatwiej zdobyć poparcie "poczciwych obywateli" niż dla JOW czy DB?

Panie Jerzy Jestem przekonany, że jedyną szansą na ruch do przodu jest połączenie sił wszystkich którzy uważają, że jedyną nadzieją dla naszej ojczyzny jest WIĘCEJ DEMOKRACJI. Czy w tej sprawie moglibyśmy porozmawiać/ podyskutować?

Zdzisław Gromada

PS. 6 lutego stowarzyszenie JOW ma we Wrocławiu swoje Walne. Czy nie będzie Pan miał nic przeciwko temu gdy tam sie pojawimy?

Z. Gromada

Portret użytkownika Zdzisław Gromada

Kolejny list oferta/propozycja do prof. Jerzego Przystawy

Panie Jerzy

Dziękuję za niezobowiązujące TAK naszej współpracy.

Z trzech sposobów wyboru/wyznaczania grupy do bieżącego podejmowania decyzji w sprawach ogółu w systemach określanych jako demokracje:
drogą losowania,
wyborów proporcjonalnych
wyborów większościowych
bez wątpienia NAJLEPSZYM JEST METODA WYBORÓW WIĘKSZOŚCIOWYCH. Waszym celem jest spowodować/doprowadzić do zastosowania właśnie tego sposobu przy wyborach do sejmu i senatu. Znaczy to ni mniej ni więcej, że chcecie LEPSZEJ czytaj WIĘCEJ DEMOKRACJI w naszej ojczyźnie.

Ale istota demokracji nie polega na sposobie wyboru/wyznaczania grupy do bieżącego podejmowania decyzji w sprawach ogółu. Zgodził się Pan, że w prawdziwej demokracji obywatele powinni mieć REALNE prawo inicjatywy ustawodawczej i realne prawo weta decyzji swoich przedstawicieli a że w aktualnie stosowanym systemie obywatele nie mają tego prawa przekonał się Pan wyjątkowo dobitnie. Zastosowanie ordynacji większościowej nie gwarantuje automatycznie, że to się zmieni.

Panie Jerzy. Nic nie stoi na przeszkodzie by uzupełnić Wasz statut o nasz postulat realnego prawa obywateli do inicjatywy ustawodawczej i prawa weta decyzji organów państwowych. Realizacja tego postulatu jest z pewnością trudniejsza niż postulatu zastosowania ordynacji większościowej. Wasz postulat ma jedną grupę przeciwników "blokerów" - elity polityczne. Prawdziwa demokracja ma jako przeciwników, poza politykami, wszelki mniejszości i grupy interesów a w tym najgroźniejszą elity finansowe.. Dodatkowo ordynację większościową można zastosować bez przygotowania obywateli - od zaraz. Inaczej jest z DB - "nie można skakać na głęboką wodę jak nie umie się pływać".

Panie Jerzy Wiem jak dużym autorytetem cieszy się Pan w stowarzyszeniu JOW-owców. Wiem, że bez Pana zgody nie mamy szans na uzupełnienie Waszego statutu o postulat DB. Jeśli da Pan nam taką szansę to w 3-4 osoby z naszego grona zjawimy się na Waszym Walnym. Wiem, że nie boi się Pan trudnych zadań. Liczę na Pana pozytywną odpowiedź.

Pozdrawiam

Z. Gromada