Mailing promujący SWD-organizacja pozarządowe

4 wpisy / 0 nowych
Mailing promujący SWD-organizacja pozarządowe

W temacie o watchdogach http://www.demokracjabezposrednia.pl/node/719#comment-1949 zaproponowałem rozesłanie maila informującego o działalności SWD do organizacji pozarządowych, w celu zwiększenia zainteresowania stowarzyszeniem w tych kręgach. Pomysł został zaakceptowany.

Na tą chwilę ustaliliśmy:

1.Organizacja
a) Obsługa mailingu, wysyłka, baza adresowa-Łukasz Lepianka
b) Budowa, treść maila-kooperacja na forum

2.Propozycje, uwagi na temat maila.

Jordan Cibura:
"Jeśli się rozsyła ankiety (a nasz list w pewnym sensie czymś takim jest), to powinno się pamiętać o tych punktach:

* czysty, poprawny styl i ortografia

* info o tym kto przeprowadza ankietę

* cel przeprowadzania ankiety

* argumenty dlaczego wypełnienie kwestionariusza jest ważne

o konieczność wypełnienia/odpowiedzi (apel do cnót i emocji)
* zachęta do szybkiej odpowiedzi
* ostateczny termin odsyłania odpowiedzi
* przekonujące zapewnienie poufnym obchodzeniu się z danymi (np. anonimowe zbieranie danych. dot. ankiet)
* Podziękowanie
* Osoba kontaktowa
* "korzyść" (jakiś "cukierek") dla wypełniającego ankietę. (np. konkurs etc.)"

Zdzisława Gromada:
"Mam na tapecie apel/wniosek do Prezydenta, Sejmu i Senatu o nowelizacjię Konstytucji oraz ustawy o samorządzie gminnym wszystko w duchu DB. Postaram się by był przekonywujący i zrozumiały. Było by dobrze gdybyś wysyłając zaproszenie do podobnych nam stowarzyszeń dołączył ten apel z prośbą o wysłanie do adresatów deklaracji poparcia go.

Postaram się w przeciągu tygodnia przedstawić do oceny SWD roboczą wersję takiego apelu. Bądźmy w kontakcie. Pozdrawiam.

Z. Gromada"

Zapraszam serdecznie do wzięcia udziału w dyskusji, wszystkie osoby które mają pomysły, uwagi, propozycje odnośnie tego przedsięwzięcia.

Portret użytkownika Łukasz Lepianka

Napotkałem małą przeszkodę. Chciałem pobrać program do massmailingu i napotkałem takie zastrzeżenie.

" związku z naturą programu AnoMail i możliwością nadużywania go do rozsyłania SPAMu obecna wersja udostępniana jest jedynie wybranym firmom oraz organizacjom po wcześniejszym kontakcie z producentem (patrz poniższy formularz) i zapewnieniu, że program będzie wykorzystywany zgodnie z obowiązującym prawem.

Pobierz broszurę informacyjną Autor zastrzega sobie prawo do wyboru firm, którym program zostanie udostępniony. Dlatego przed zgłoszeniem się do producenta proszę zapoznać się z dokumentacją do programu oraz broszurą informacyjną (AM2007.PDF 4,5 MB) aby upewnić się czy program spełnia Państwa oczekiwania.

Jeżeli chcesz korzystać z programu AnoMail 2007 w swojej firmie za darmo, to skontaktuj się z autorem i uzasadnij po co Ci ten program oraz opisz w kilku słowach przez kogo i do czego będzie wykorzystywany.

Po rozpatrzeniu prośby autor odeśle na podany adres e-mail (ważne aby adres należał do Ciebie lub Twojej firmy) szczegółową instrukcję z opisem jak pobrać program. Prośby o udostępnienie programu poprzez GG oraz listy pochodzące od użytkowników korzystających jedynie z darmowych skrzynek typu @o2.pl, @interia.pl, onet.pl itp. nie będą brane pod uwagę."
Źródło:

Jest formularz kontaktowy w którym trzeba uzasadnić używanie programu. Nie jestem członkiem SWD(nie posiadam konta mailowego z SWD) Tym samym muszę dostać waszą zgodę na wystąpienie o program w imieniu SWD, oraz wykorzystaniu adresu @ stowarzyszenia. Następnie pewnie na podany adres przyjdzie mail z linkiem do pobrania-ten pewnie wystarczy przesłać mnie abym mógł sobie go spokojnie pobrać, lub będzie trzeba go pobrać i udostępnić mi online.
Z udostępnieniem nie będzie problemu:
Warunki licencji:
4. DYSTRYBUCJA
Aplikacja rozpowszechniana jest jako darmowe oprogramowanie (freeware) i nie wolno pobierać za nią jakichkolwiek opłat. Autor udziela zgody na udostępnianie aplikacji zarówno w sieciach komputerowych jak i w Internecie pod warunkiem że użytkownik, który zamierza korzystać z programu zarejestruje na siebie przynajmniej jedną kopię programu AnoMail 2007.

Pisałem do Jarka w sprawie programu(z formularza kontaktowego), nie dostałem jak narazie odpowiedzi.
Jednocześnie sądzę że taki program może się również przydać SWD w przyszłości.

Co do samego uzasadnienia-wykorzystanie narzędzia jako spam.
Według mojej znajomości prawa nasz mailing nie może być zakfalifikowany jako spam;

1.. Aby określić wiadomość mianem spamu, musi ona spełnić trzy następujące warunki jednocześnie:

1. Treść wiadomości jest niezależna od tożsamości odbiorcy.
2. Odbiorca nie wyraził uprzedniej, zamierzonej zgody na otrzymanie tej wiadomości.
3. Treść wiadomości daje podstawę do przypuszczeń, iż nadawca wskutek jej wysłania może odnieść zyski nieproporcjonalne w stosunku do korzyści odbiorcy.

W moim rozumieniu nie spełniamy pkt 1 i 3.

2.* Unsolicited Bulk Email (UBE) – niezamawiana poczta masowa, maile o charakterze często niekomercyjnym, takie jak apele organizacji społecznych i charytatywnych czy partii politycznych, prośby o pomoc czy masowe rozsyłanie ostrzeżeń, np. o wirusach komputerowych.

Próby wprowadzenia zakazu w dyrektywie UE rozsyłania wiadomości o charakterze społeczno-politycznym zostały w 2002 r. odrzucone przez Parlament Europejski wobec protestów europejskich partii politycznych i organizacji społecznych.

3.Dz.U. 2002 nr 144 poz. 1204
Ustawa z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Ustawa ta reguluje zakres świadczenia usług, oraz udostępnia informacji handlowej.
Art.2. ust.2
informacja handlowa - każdą informację przeznaczoną bezpośrednio lub po-
średnio do promowania towarów, usług lub wizerunku przedsiębiorcy lub
osoby wykonującej zawód, której prawo do wykonywania zawodu jest uza-
leżnione od spełnienia wymagań określonych w odrębnych ustawach, z wy-
łączeniem informacji umożliwiającej porozumiewanie się za pomocą środ-
ków komunikacji elektronicznej z określoną osobą oraz informacji o towarach i usługach niesłużącej osiągnięciu efektu handlowego pożądanego
przez podmiot, który zleca jej rozpowszechnianie, w szczególności bez wy-
nagrodzenia lub innych korzyści od producentów, sprzedawców i świadczą-
cych usługi.
=Edit=
Jednocześnie karana jest jedynie:
Art. 23.
Kto wbrew obowiązkom określonym w art. 5, nie podaje danych, o których mowa
w art. 5 ust. 2, 3 lub 5 albo podaje dane nieprawdziwe lub niepełne, podlega karze
grzywny.
Art. 24.
1. Kto przesyła za pomocą środków komunikacji elektronicznej niezamówione in-
formacje handlowe, podlega karze grzywny.
2. Ściganie wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, następuje na wniosek pokrzyw-
dzonego.
Art. 25.
Orzekanie w sprawach o czyny określone w art. 23 i 24 następuje w trybie przepisów o postępowaniu w sprawach o wykroczenia.

Inna wykładnie prawna na ten temat niej mi znana. Jeśli ktoś posiada inne informacje, proszę o podzielenie się nimi.

Ahoj Łukaszu

1. Skontaktuj się z Jarkiem, może się okazać, że on ma ten sam program, o którym mowa. Oszczędzimy sobie zachodu.
2. Nie widzę problemu z przystąpieniem do Stowarzyszenia i posiadaniem oficjalnego adresu mail.
3. Pozwolenie SWD - oczywiście jest :)

pozdrawiam, jordan

Portret użytkownika Łukasz Lepianka

Jeśli mamy na myśli tego samego jarka czyli: http://www.demokracjabezposrednia.pl/user/54