Czy zgadzasz się aby SWD zajęło się potwierdzaniem tożsamości na potrzeby innych organizacji?

W internecie pojawia się coraz więcej projektów w których używa się głosowań. Solidne głosowanie wymaga aby osoby biorące w nim udział potwierdziły swoją tożsamość. Można to zrobić za pomocą certyfikatów ale jest to kosztowana opcja. Tańszym sposobem jest potwierdzenie tożsamości przez przelew bankowy. SWD jako organizacja walcząca o DB mogła by być bezstronną instytucją weryfikującą czy dana osoba nie zakłada konta po raz drugi.
Zobowiązuję się sam dostarczyć wszystkich potrzebnych zasobów do obsługi tego zadania.

• Aktualna data: wt., 2023-12-12 12:18
  • Data otwarcia: ndz., 2012-05-20 00:13
  • Data zamknięcia: wt., 2012-06-12 00:13
3 z 2 uprawnionych do głosowania oddało głos.
Nie
67% (2 głosów)
Tak
33% (1 głos)

Głosowanie zakończone.

Odpowiedzi

Portret użytkownika Renek

[Nie, jednak tego maila

[Nie, jednak tego maila otrzymałem przed godziną - czyli jakiś "korek" po drodze w przemailowaniu "dalej"]

R.

Portret użytkownika Renek

Witam Nie otrzymalem info o

Witam

Nie otrzymalem info o tym głosowaniu na maila (albo się schował gdzieś).

Szczegóły tego działania wydają mi się znaczące dla mojego stanowiska. I uwagi Radka też mają swoją wagę.

Jeśli to działanie byłoby okazją do  pewnego  "pokazania się" SDB - można pokazać naszą www i logo, małą stopkę z hasłem nt. DB.. -   przy tej okazji na zewnątrz - byłbym ZA.

No ale nie wiem, czy nie jest to działalność bezimienna, anonimowa właściwie, no i jest po głosowaniu już.

(nazwa SWD jest już nieaktualna, tak?)

zdrowia!

Ponieważ był 1 głos ZA i 1

Ponieważ był 1 głos ZA i 1 PRZECIW - przedłużam głosowanie o jeden tydzień.

Przydałaby się informacja na temat aspektów prawnych i konsekwnecji dla SWD. Czy ktoś mógłby pomóc w tej sprawie?

Portret użytkownika radsz

Czesc Czy nie lepiej tego

Czesc

Czy nie lepiej tego pociagnac jako osobna dzialalnosc gospodarcza? Luzno powiazano z SWD ale afirmowane przez SWD jako hobby jednego czlonka? Na tym mozna kiedys zarobic jakies sensowne pieniadze i gdybys chcial to mialbys problem jak to bedzie powiazane z SWD zbyt mocno bo statut SWD nie pozwoli na taka dzialanosc gospodarcza chyba.

Ja ogolnie nie mam nic przeciwko, ale nie wiem czy nie ma jakis zobowiazan finansowych dla SWD z tego powodu? Czy potencjalnie ryzyka finansowego w przypadku pozwow prawnych za zle wykonanie czynnosci o ktorych mowisz dla innych organizacji.

Pomysl jest dobry i ciekawy, ale warto sie zastanowic nad forma jego realizacji.

Na razie nie glosuje ani na tak ani na nie, bo zbyt malo rozumiem konsekwencji prawno/finansowych dla SWD.

Radek