Instrukcja obsługi strony www.demokracjabezposrednia.pl

1 wpis / 0 nowych
Instrukcja obsługi strony www.demokracjabezposrednia.pl

Celem tej strony jest umożliwienie współpracy dowolnej grupie osób na zasadach demokracji bezpośredniej. Aby zrealizować ten cel użyte zostały następujące elementy:

1. RANGA - to zbiór uprawnień do dokonywania różnych czynności na stronie. Użytkownicy witryny mogą być przypisani do jednej lub wielu Rang. Uprawnienia z poszczególnych Rang sumują się. Twoja Ranga powinna być zgodna z twoimi umiejętnościami, doświadczeniami, zainteresowaniami. Nie ma lepszych i gorszych Rang. Posiadanie większej liczby Rang daje większe uprawnienia ale może również spowodować, że będziesz miał więcej pracy. Rangę nabywa się tutaj: http://www.demokracja-bezposrednia.org/user/me/apply_for_role

Zalecane jest aby co najmniej dwie osoby posiadały daną rangę. Zapewnia to minimalną redundancję i zapobiega blokowaniu pracy.

Niektóre Rangi biorą udział w Przepływie Pracy. Np. toczący się projekt przechodzi przez kontrolę prawnika. Nikt poza prawnikiem nie ma prawa przepiąć projektu do następnego etapu.

Możliwa konfiguracja: można stworzyć dowolną liczbę rang posiadających dowolny zestaw uprawnień.

2. GŁOSOWANIA. Każde głosowanie może posiadać dwie lub więcej możliwości wyboru. Ciekawą cechą modułu do głosowania, nie podlegającą konfiguracji, jest to, że jeśli autor głosowania zmieni jego treść (zarówno pytanie jak i możliwe odpowiedzi) - oddane do tej pory głosy zostaną skasowane.

Zasady przechowywania plików

1. Załóż swój katalog. Nazwij go swoim Loginem.
2. Kasować pliki może tylko administrator (tymczasowo).
3. Koniecznie zgłoś plik do skasowania żeby nie zajmował niepotrzebnie miejsca.
4. Nadawaj plikom opisowe nazwy. Przyda się to Tobie i innym użytkownikom
5. Nie używaj polskich znaków w nazwach plików.
6. Jeśli masz dużą ilość plików do wgrania - poproś administratora o pomoc.

Jak otrzymać powiadomienie o nowej treści czyli subskrypcję?

Domyślnie nie jest włączona żadna subskrybcja. Każdy użytkownik ma więc czystą skrzynkę pocztową.

Najszybszy sposób to subskrybcja według typów zawartości: Moje konto > Subskrypcje > Rodzaj zawartości

A teraz bardziej szczegółowo. Załóżmy, że chcemy być informowani o nowych Głosowaniach: wchodzimy na dowolne Głosowanie (klikając na jego tytuł), przewijamy nieco w dół i widzimy takie linki:

"Odpowiedz Subskrybuj: Ten wpis Subskrybuj: Wpisy typu Głosowanie Subskrybuj: Wpisy użytkownika Robert Fiałek"

Wygląda to nieco chaotycznie więc rozszyfrujmy:
- "Odpowiedz" to link do utworzenia komentarza do tego głosowania
- "Subskrybuj: Ten wpis" włącza subskrypcję tego konkretnego głosowania
- "Subskrybuj: Wpisy typu Głosowanie" tego szukaliśmy. Klikając ten link włączymy subskrypcję wszystkich głosowań.
- "Subskrybuj: Wpisy użytkownika Robert Fiałek" to pozwala subskrybować wszystkie wpisy konkretnego autora.

Podczas włączania subskrypcji decydujemy o dwóch rzeczach:
1. W jaki sposób chcemy otrzymywać powiadomienie:
- przez email
- przez stronę www - czyli wszystkie powiadomienia trafią tutaj: Moje konto > Powiadomienia

2. Jak często chcemy dostawać powiadomienia.

Swoimi subskrypcjami zarządza się tutaj: Moje konto > Subskrypcje

Konfigurując powiadomienia starałem się ustawić je tak aby zawierały linki do opcji na stronie. Dostając emaila z powiadomieniem o nowym komentarzu masz możliwość jednym kliknięciem odpowiedzieć na ten komentarz. Innymi słowy, dążę do tego aby automatyczne powiadomienia przypominały grupową emailową dyskusję.

Ciekawostka: Istnieje możliwość wysyłania powiadomień również przez SMSa ale nie umiem tego jeszcze zrobić i pewnie jest to płatne. Więcej na: http://drupal.org/node/362258